Geen producten (0)
Geen producten (0)
 

Bolgheri Rosso 2019 | Le Macchiole

€ 31,20 (inclusief btw 21%)
Omschrijving

50% Merlot, 20% Cabernet Franc, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah

Le Macchiole is een Super Tuscan uit Bolgheri en heeft zich stevig ingezet om het potentieel van het Bolgheri terroir maximaal te benutten, onder andere door aanplant van klassieke druiven uit de Bordeaux zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah in combinatie met milieuvriendelijke werkwijzen in wijngaard en tijdens vinificatie. In het glas heeft de Bolgheri Rosso een robijnrode kleur. In de neus, rood fruit, zwarte bessen, frambozen met in de mond een elegante smaak, fruit, vanille en licht gekruid met een zachte middellange afdronk.

Domein
We zijn in Bolgheri, in Costa degli Etruschi (Toscane) om precies te zijn. Aan de Etruskische kust tussen de heuvels en de zee, in een magisch land, waar glooiende heuvels zijn bedekt met bossen, wijngaarden en olijfbomen. En het is hier waar Le Macchiole zijn wijngaarden sinds 1983 cultiveert. Het was een gebied dat letterlijk uit het niets werd ontdekt. Le Macchiole kan in een adem worden genoemd met namen als Tenuta San Guido (Sassicaia) en Tenuta Ornellaia. Le Macchiole was echter een voorloper als het gaat over "single Vineyard" wijnen.

Oogst
Vanaf de derde week van augustus tot midden september.

Vinificatie
Fermentatie gedurende 15 dagen in stalen tanks. Rijping 10 maanden waarvan 80% in barriques en 20% in betonnen tanks.

Wat is een Super Tuscan wijn?
“Super Tuscan” is een term die wordt gebruikt om rode wijnen uit Toscane te beschrijven, die met name gebruik maken van niet-inheemse druiven zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. Begin jaren ’70 van de vorige eeuw namen een aantal gerenommeerde wijnmakers in Toscane afstand van de Italiaanse regels voor het maken van wijnen en gebruikte de vinificatie methoden zoals de boeren deden uit Frankrijk en Californië. Bovendien gebruikte zij hiervoor de druiven Merlot, Syrah en Cabernet Sauvignon veelvuldig en gebruikten zij de eiken houten barriques om de wijnen te rijpen. Allemaal in strijd met de wettelijke voorschriften van de Chianti. Zo ontstond de opmerkelijke situatie dat veel van de beste wijnen uit Toscane als een ‘tafelwijn’ gebotteld moesten worden. 
Beroemde namen als Sassicaia, Solaia, Masseto en ook Le Macchiole zijn exemplarische voor deze stroming.

Halverwege de jaren ’80 had het voorbeeld ver buiten de grenzen van Toscane navolging gekregen en er was vrijwel geen wijngoed dat niet ten minste één van deze eersteklas tafelwijnen produceerde, die door de Amerikaanse critici enthousiast “Super Tuscans” werd genoemd. Nog geen 10 jaar later was alle drukte bijna voorbij. De wetgever had in vele regio’s nieuwe D.O.C. gebieden opgericht, de productiebepalingen van reeds bestaande D.O.C.’s aangepast en bovendien de categorie van de wijnen met indicazione geografica, de tafelwijnen met geografische herkomstbenaming, doorgevoerd. Veel van de eerst ongebruikelijke tafelwijnen worden tegenwoordig met D.O.C. of I.G.T benaming aangeboden.

 

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.